Kraštiečių šventė Upytėje

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdė projektą „Kraštiečių šventė, skirta Dainų šventės 100-mečio ir Upytės 770-mečio paminėjimui“. Liepos 21 dieną po Šv. Marijos Magdalenos atlaidų Upytėje nubangavo šio projekto renginys.
Pasimeldę Upytės Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčioje, susirinkusieji patraukė prie akmens, ant kurio iškaltas Upytės seniūnijos herbas ir skaičiai 1254 – metai, kada pirmą kartą Upytė paminėta rašytiniuose šaltiniuose. Renginio vedėja gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė ir Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Dalia Greviškienė pasklaidė Upytės istorijos puslapius, mintimis prisilietė prie paslaptingiausių Žemėje gamtos dovanų – akmenų, akcentavo jų reikšmę ir prasmę. Nuoširdūs padėkos žodžiai skriejo menininkei Ritai Kosmauskienei, padėjusiai iš šiuose kraštuose surinktų riedulių išsirinkti tinkamiausią, sukūrusiai eskizą ir numačiusiai jam vietą akmenyje ir akmenkaliui Česlovui Aimontui, profesionaliai atlikusiam savo darbą. Atidengę Atminimo akmenį, minėjimo dalyviai dainavo tautos istoriją šlovinančią, gimto krašto meile alsuojančią Maironio ir J.Naujalio dainą „Lietuva brangi“. Po atlaidų tradiciškai žmonės susibūrė pabendrauti, pasidalinti savo džiaugsmais ir rūpesčiais. Tokia vieta Upytėje jau keleri metai tapo tradicinių amatų centras, dėl unikalios statybos iš šiaudų dažniau šiaudiniu nameliu vadinamas. Vieni renginio dalyviai įsitaisė aikštelėje prieš sceną, kiti būrėsi svirno pavėsyje, amatininkai šurmuliavo dengtoje turgavietėje. Medžių paunksmėje savo paveikslus eksponavo ir pardavinėjo dailininkai tapytojai, vienas iš jų – vietinis menininkas Ričardas Ničajus. Edukacinių užsiėmimų vedėjai triūsė mokydami verti šiaudinius sodus, lipdyti molio dirbinius, verpti vilną, rišti juostas. Renginio vedėjai prisiminus Dainų šventės ištakas ir sąsajas su Upyte, prasidėjo vaikinų muzikos grupės „Lietuvaičiai“ koncertinė programa, kuri įsiūbavo švenčiančią minią. – žmonės lingavo, šoko ir dainavo. Po koncerto istorinių valgių žinovė Vilija Petkūnienė papasakojo apie lietuviškus tradicinius patiekalus ir pakvietė keletą jų paragauti. Karštą vasaros dieną labai tiko visoje Lietuvoje populiarūs šaltibarščiai su šviežiomis bulvėmis ir tradicinis senovės žemaičių valgis, gaminamas pieno produktų pagrindu, – kastinys. Upytės seniūno Giedriaus Koženiausko dovanotas proginis tortas „Upytei 770”, kraštiečio Rimanto Želvio vaišės, folklorinio ansamblio „Upytės Vešeta“ muzika, šypsenos, apsikabinimai, atsisveikinimo pamojavimai – viskas susiliejo į vieną džiugios nuotaikos visumą, kuri vainikavo šventės pabaigą.
Vienijanti, bendruomenę telkianti ir geros nuotaikos užtaisą dovanojanti šventė baigėsi, o žmonių nuoširdaus bendravimo džiaugsmas, tarsi labai reikalingas gyvenimo prieskonis, ilgai visus šildys ir stiprins.

Lėšas projektui įgyvendinti skyrė Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.
Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė