Esame ir būsime. Upytei –770

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ dalyvavo Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programoje ir vykdė projektą „Esame ir būsime. Upytei –770”, kurį finansavo Panevėžio rajono savivaldybė. Projektu buvo siekiama plėsti krašto pažinimo žinias nuo priešistorės iki dabartinių laikų, sudaryti galimybę kartu mokytis, prisiminti Upytės ir viso regiono, vadinto Upytės žeme/ valsčiumi/ pavietu/ apskritimi, praeitį, istorinius tyrimus ir interpretacijas.
Panevėžio kraštotyros muziejaus muziejininkų archeologinės ir istorinės paskaitos suteikė krašto pažinimo žinių apie kasinėjimus ir radinius Upytės krašte, buvusį administracinį-teritorinį vienetą LDK nuo XVI iki XVIII amžiaus. Prof. dr. Vykinto Vaitkevičiaus paskaita apie Upytės žemės priešistorę ir ankstyvąją istoriją ir ekskursija, aplankant senovės laidojimo vietas Nevėžninkuose, Papušių piliakalnį, dubenėtuosius akmenis Navaršonyse, pilkapių grupę Berčiūnuose augino supratimą apie šio krašto formavimosi laikotarpį, istorines aplinkybes, svarbius to laikotarpio įvykius. Upytiečiams svarbūs istoriniai objektai – Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčia, Memenčių koplyčia, Augustavo dvaras, Upytės piliakalnis, Upytės dvarvietė, Stultiškių vėjinis malūnas, Nepriklausomybės aikštė, įpareigoja juos saugoti, rūpintis ir perduoti ateitiems kartoms. Nemažai įdomių eksponatų buvo surasta Panevėžio kraštotyros muziejuje, o reikšmingiausias Panevėžio istorijos ir kultūros paminklas, įrašytas į valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą – buvęs Upytės pavieto teismo archyvas, pastatytas dar 1614 m. Šis daugiau nei 400 metų mūrinukas yra seniausias išlikęs archyvo pastatas Lietuvoje, aplankyta jame veikianti originali istorinė ekspozicija „Upytės bajorai“, susipažinta ne tik su Panevėžio regiono dvarų istorija, bet ir garsiuoju užkeikto Upytės dvaro savininku Čičinsku. Edukacinės programos įtraukė kiekvieną projekto dalyvį į aktyvias veiklas: sodų pynimas, žvakių liejimas, keramikos dirbinių gamyba – Upytės tradicinių amatų centre organizuotos veiklos, kurios padeda pažinti žmonių gyvenimą praeityje, puoselėti krašto tradicijas.
Dalyvaudami veiklose projekto dalyviai sustiprino savo kultūrinę, socialinę, pažinimo ir komunikavimo kompetencijas, puikiai praleido laiką bendraminčių draugijoje.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė