Įspūdžiais nuspalvintos atostogos

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė” vykdo Panevėžio rajono savivaldybės finansuojamą socializacijos projektą „Būkime kartu”. Liepos 23 dieną grupė keliautojų išsirengė į Žemaitiją ir Kuršių neriją.

Svarbu paminėti, kad bendruomenė dalyvauja Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos organizuotame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse”, todėl šalia bendrųjų saugaus elgesio kelionėje taisyklių buvo pabrėžiamas saugumas kelyje.

Pirmasis sustojimas – Žemaitijos nacionalinio parko lankytojų centras Plateliuose. Žemaičių tarme kalbanti gidė Toma pasakojimą pradėjo apžvalgos aikštelėje, nuo kurios atsivėrė gražiausi vaizdai į Platelių ežerą. Apsilankę Plokštinės požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse įrengtame Šaltojo karo muziejuje, ekskursijos dalyviai susipažino su istorine ekspozicija. Karklėje pasisveikinę su jūra, vakarop turistai jau plojo daugeliui pažįstamai Kretingalės pagrindinei mokyklai, kurioje apsigyveno jau ne pirmą kartą. Pavakarieniavę vaikai žaidė krepšinį, tinklinį, stalo žaidimus, veikė kelioninė biblioteka – norintieji turėjo galimybę paskaityti knygą. Už visus gerus darbus ir kilnius poelgius stovyklautojams buvo užrišamos spalvotos juostelės, daugiausiai jų surinkusieji gavo prizus.

Antrąją kelionės dieną keliautojai su gidu Igoriu vyko į ekskursiją po Kuršių neriją, kur kelias valandas linksmai ir energingai vaikščiojo nacionalinio parko takais. Kormoranų ir garnių kolonijos, Gintaro įlanka Juodkrantėje, vėtrungių ekspozicija Nidos krantinėje, žvejo etnografinė sodyba, skulptūros „Neringos krėslas“, „Prieš vėją“, „Paukštis“, Parnidžio kopa – tik spėk žvalgytis į išskirtinio grožio žemės lopinėlyje gamtos ir žmogaus sukurtas grožybes. Maudynės jūroje ir puikus Smiltynės paplūdimys, vakaras žaidžiant su bendraamžiais kretingališkiais – kas gali būti geriau aktyviems paaugliams? Tradiciniu tapęs naktinis Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios lankymas baigė dar vieną nuotykių ir įspūdžių dieną.

Trečioji diena buvo skirta Baltijai ir Palangai. Jūra, saulė, smėlis teikė tikrą atgaivą kūnui ir sielai, gal todėl taip lengva buvo dalintis juoku, išlaisvinančiu teigiamas emocijas.

Atradę ir sužinoję daug naujo, pasijutę gamtos dalimi ir pasidalinę geriausiais jausmais, į savo gyvenimo kasdienybę keliautojai grįžo artimesni ir labiau suprantantys vienas kitą – tokia ir yra projekto „Būkime kartu“ esmė.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė