Maldos, muzikos ir bendrystės šventė Upytėje

Panevėžio rajono gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ įgyvendina Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Kraštiečių šventė“ ir dalyvauja Panevėžio rajono savivaldybės finansuojamoje Aktyvaus bendruomenės gyvenimo skatinimo programoje. Bendruomenė siekia skatinti gyventojų kultūrinį aktyvumą, išlaikyti Upytės krašto tradicijas ir mažinti socialinę atskirtį.
Upytėje gražiausiu metų laiku vykstantiems Šv. Marijos Magdalenos atlaidams žmonės pradeda ruoštis iš anksto: tvarkosi sodybas, šienauja pakeles, gėlėmis puošia Upytės Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčią. Liepos 24 dieną Upytės tradicinių amatų centre bendruomeniečiai plušėjo nuo pat ryto: vieni bandė sukurti kuo išraiškingesnes žolynų kompozicijas, kiti nešė ir statė suolus, dar kiti – įrenginėjo šventės dalyvių fotografavimosi vietą. Rinkosi ir dėliojosi savo prekes prekiautojai, skaldė malkas košės virėjai, šeimininkės ant stalų tiesė staltieses, vis kažkam pagelbėdama aplinkui sukosi amatų centro direktorė Aušra Sidorovienė. Sparčiai vyko pasirengimo šventei darbai ir ne veltui renginio akcentu pasirinktos bitutės – iš šių Dievo gyvulėlių galima pasimokyti darbštumo ir bendruomeniškumo.
Saulėtą sekmadienį po Šv. Mišių, kurias aukojo kunigas dr. Gediminas Jankūnas, visi skubėjo į Upytės tradicinių amatų centrą. Bendruomenės pirmininkas Audrius Zalatoris, pasveikinęs šventės dalyvius, mikrofoną perdavė dainininkui Radžiui. Šio populiaraus atlikėjo užburiantis patrauklumas pripildė erdvę šypsenų ir malonių žvilgsnių, o jo atliekamos dainos įsiūbavo minią ir lingavimas į ritmą tęsėsi iki nuotaikingo koncerto pabaigos. Bendruomenės pirmininkas įteikė atlikėjui Radžiui duonos kepalą – nuoširdžiausią padėką už jo muziką ir meilę publikai. Atsisveikinę su charizmatiškuoju dainininku, žmonės toliau linksminosi – dainavo ir šoko su folkloro ansambliu „Upytės Vešeta“. Išalkusius „bitutės“ vaišino tradicine saldžia sriuba, skautės kvietė prie laužo paragauti skautiškos košės, bitininkas Rimantas Bitinas su žmona Vida svečius vaišino sūriu su medumi. Keramikas Romas Galiauskas šventės dalyvius mokė minkyti molį, išlaisvinti fantaziją ir sukurti kažką gražaus. Kraštietis, verslininkas iš Pasvalio krašto Rimas Želvys vaišino susirinkusiuosius pasvalietiškomis vaišėmis. Sugrįžusi į savąjį kraštą nuo pat šventės pradžios iš peties dirbo ir kruopščiais dažų potėpiais vaikų veidus tapė originalių drabužių kūrėja Amalija Gogytė, kurios kūrybiškumas, polinkis į meną atsiskleidė dar mokyklos suole. Ji padėjo kiekvienam vaikui išpildyti mažą svajonę ir tapti mylimu herojumi. Pasivaišinę, pasikalbėję, aplankę amatų centro svirne eksponuojamas tautodailininkų tapybos, kalvystės darbų parodas, žmonės skirstėsi, išsinešdami bendrumo ir tikėjimo gražiu gyvenimu jausmą.
Šv. Marijos Magdalenos atlaidai ir Kraštiečių šventė subūrė bendruomenę, suteikė progą dalintis tuo, ką žmogus turi geriausio ir praturtinti vieniems kitus. Tikimės, kad kiekvienam atėjusiam į šventę smilktelėjo – man buvo gera, čia esu laukiamas ir reikalingas.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė