Dvidešimtasis bendruomenių sąskrydis Miežiškiuose

Liepos 15 dieną gyventojų bendruomenės „Upytės žemė” nariai dalyvavo dvidešimtajame Panevėžio r. bendruomenių sąjungos sąskrydyje „Aukštaitijos vidury“, kuris vyko Miežiškiuose.
Sąskrydis prasidėjo šventine eisena. Tautiniais drabužiais pasipuošę ir vėliavomis nešini bendruomeniečiai perėjo tiltą per Nevėžį ir nusileido į Angelų slėnį, kuriame buvo įskūrusios bendruomenės. Susirinkusius sveikino Seimo nariai, Panevėžio rajono meras Antanas Pocius, Panevėžio rajono tarybos nariai, seniūnai, svečiai, visais susirinkusiais džiaugėsi Panevėžio r. bendruomenių sąjungos pirmininkė Odeta Baltramiejūnienė. Po sveikinimų ir linkėjimų buvo atidengta skulptoriaus Eduardo Tito ir kalvio Roko Bankausko skultūra „Daugiabalsė giesmė“, vaizduojanti mergaitę su angelo sparnais ir dvylika paukščių, simbolizuojančių dvylika Panevėžio rajono seniūnijų. Renginio vedėja Jurga Švagždienė šventės dalyvius kvietė aplankyti amatininkų ir tautodailininkų mugę, pasivaikščioti po bendruomenių kiemelius, kuriuose šeimininkės gamino aukštaitiškus patiekalus.
Upytiečiai kartu su ėriškiečiais irgi stengėsi – puošė kiemelį gėlėmis, dengė stalą linine staltiese, tvirtino prie palapinės bendruomenių pavadinimus. Ant stalo puikavosi aukšatitijai būdingi patiekalai: ruginė duona, sviestas, baltas sūris su kmynais, medus, bandelės su mėsa, pyragas su uogomis, ąsotyje putojo gira. Svarbiausias, visus traukiantis patiekalas buvo čia pat palapinėje gaminami birbiziukai – senoviškas patiekalas iš tešlos gumuliukų, susuktų perbraukus per tarką. Juos gamino Birutė Jasnauskienė, Olena Goroškina ir dar viena viešnia ukrainietė. Žydrūnas Šiaudkulis kūreno laužą, o moterys vos spėjo gaminti – tiek daug buvo norinčių paragauti nostalgijos jausmą sukeliantį patiekalą. Kad būtų linksmiau ir dar daugiau sužinotume apie Lietuvos didžiausią regioną, užėjusiems svečiams užduodami klausimai apie aukštaitiją, jos papročius, tradicijas, o teisingai atsakiusieji gavo saldų prizą – meduolinę širdelę. Po aukštaitiškų patiekalų degustacijos, komisija nutarė visus įvertinti aukščiausiais balais ir apdovanoti visus.
Daug veiklų buvo galima išmėginti šventėje: dalyvauti „Laimės rato“ žaidime, pasivartyti automobilyje ir išbandyti saugos diržų reikalingumą, linksmintis muilo putų šou, už specialią kainą užsiprenumeruoti Panevėžio rajono laikraštį „Tėvynė“ ir dalyvauti loterijoje. Sąskrydžio metu buvo paskelbti Panevėžio r. bendruomenių sąjungos organizuoto konkurso „Žydintis kaimas 2023“ rezultatai. Susirinkusiems tautinį kostiumą pristatė ir savo pasirodymus dovanojo Panevėžio folkloro ansamblis „Raskila“, „Nešpėtni bernai“, Miežiškių kultūros centro grupė „Pilnatis, „Vairas“. Paskelbus šventės pabaigą Panevėžio r. bendruomenių sąjungos vėliava perduota Paįstrio seniūnijos atstovams, kur 2024 metais vyks dvidešimt pirmasis Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos sąskrydis.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė