Vasaros atostogos – gerai praleistas laikas ir malonūs išgyvenimai

Vasara – atostogų metas, kurio vaikai laukia, nes tikisi smagiai ir įdomiai praleisti laiką gamtoje su draugais ar šeima. Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdė vaikų socializacijos projektą „Būkime kartu 2023“ ir jaunimo veiklų ir iniciatyvų skatinimo projektą „Sveikame kūne – sveika siela“. Šiuos projektus finansavo Panevėžio rajono savivaldybė.
Projektų metu buvo numatyta suorganizuoti vaikams ir jaunimui veiklas, kuriose būtų žaidžiami sportiniai žaidimai, keliaujama, susipažįstama su Lietuvos istoriniais ir gamtiniais objektais. Siekiant vaikų socializacijos projekto tikslų ir bendradarbiaujant su Upytės Antano Belazaro pagrindine mokykla buvo organizuota Šeimų diena, kurios metu vaikai kartu su tėveliais, globėjais buvo kviečiami pasirungti estafečių, tinklinio, stalo teniso, petankės varžybose. Liepos pradžioje buvo organizuota trijų dienų stovykla vaizdingame Krekenavos regioninio parko teritorijoje įsikūrusiame Ustronės vienkiemyje. Pasistatę palapines senų medžių pavėsyje vaikai iškart atsipalaidavo, nes susiliejimas su gamta teigiamai veikia kiekvieną žmogų. Stovykloje netrūko aktyvių veiklų: 14 kilometrų pėsčiųjų žygis, tinklinio, badmintono, dažasvydžio žaidimai, plaukimas baidarėmis Nevėžio upe.
Liepos pabaigoje į trijų dienų gyvenimo įgūdžių ugdymo stovyklą pajūryje buvo kviečiami visi, kas norėjo patirti nuotykių, laiką praleisti bendraamžių draugijoje, kartu įveikti iššūkius, patirti kažką naujo. Aplankę poeto Maironio tėviškę Pasandravio kaime, pravažiavę ilgiausią ir aukščiausią Lietuvoje Lyduvėnų tiltą, stovyklautojai aplankė Dionizo Poškos Baublių muziejų. Drevernoje plaukdami greitaeigiu laivu, vaikai gėrėjosi mariomis ir kopomis. Baltijos jūra Karklėje stovyklautojus pasitiko gūsingu vėju, šiaušiančiu plaukus, sukeliančiu didžiules bangas. Svetinga Kretingalės pagrindinė mokykla daugeliui artima ir pažįstama, nes jau keliolika metų priima nakvynės. Kretingalės miestelis turi puikią sporto bazę, kuri yra visai netoli mokyklos, todėl visus vakarus vaikai žaidė krepšinį, futbolą, tinklinį. Antrą stovyklos dieną keliautojai aplankė Klaipėdos senamiestį, kuriame su gidu Igoriu apėjo daugybę įdomių architektūros pastatų, aplankė piliavietę, Danės pakrantėje grožėjosi laivais. Keltu persikėlę į Smiltynę ekskursijos dalyviai aplankė Lietuvos jūrų muziejų, kuriame pamatė daugybę žuvų, koralų, stebėjo pingvinus, Baltijos jūros ruonius, šiaurinius jūrų liūtus. Trečiąją dieną aplankę Palangos gintaro muziejų, stovyklautojai sužinojo gintaro susidarymo paslaptis, apžiūrėjo vieną didžiausių pasaulyje inkliuzų kolekciją, pasivaikščiojo po grafo Felikso Tiškevičiaus dvaro rūmus ir parką ir visą popietę maudėsi Baltijos jūroje.
Vasaros atostogos stovyklose – galimybė atskleisti savo asmenybės bruožus, sužinoti kažką naujo, mokytis bendrų, visiems priimtinų visuomenės taisyklių, o gerai praleistas laikas ir malonūs bendri išgyvenimai stiprina tarpusavio ryšius ir augina pasitikėjimą savimi.
Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė