Ekskursija į Kelmės kraštą

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ dalyvauja Aktyvaus bendruomenės gyvenimo skatinimo programoje ir vykdo projektą „Aukime kartu 2024”, kurį finansuoja Panevėžio rajono savivaldybė.
Gegužės 25 dieną upytiečiai aplankė Kelmės kraštą. Atvykę į Nemakščiuose įsikūrusį Aštuonračio muziejų, ekskursijos dalyviai apžiūrėjo gausybę eksponatų, susijusių su krašto istorija. Didžiausią įspūdį paliko pirmosios pasaulyje aštuonratės važiuoklės išradėjo Pšemislovo Neveravičiaus savaeigis vežimas.
Kražiai – seniausia Kelmės krašto gyvenvietė, kasmet pritraukianti gausybę lankytojų. Užkopę lauko akmenų laiptais į buvusią pagonišką alkvietę – Vytauto kalną, kuriame XV a. didysis kunigaikštis Vytautas pastatė vieną pirmųjų krikščioniškų bažnyčių Žemaitijoje, visi gėrėjosi nuostabia Kražių panorama. Užsukę į baroko stiliaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčią, išvykos dalyviai sužinojo apie čia vykusias Kražių skerdynes – vietinių gyventojų susirėmimus su caro kazokais, kurių metu buvo pralietas tikinčiųjų kraujas vardan savo tikėjimo ir laisvės. Kražių skerdynės atkreipė pasaulio dėmesį į Lietuvą ir Rusijos caras sušvelnino antikatalikišką politiką.
Aplankę Kražių jėzuitų kolegiją keliauninkai sužinojo, kad iš 22 pastatų iki šių dienų išliko tik pietinis ansamblio pastatas, kuriame įsikūręs Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centras. Apžiūrėję šio architektūros paminklo eksponatus, išvykos dalyviai grojo senoviniais instrumentais, dainavo žemaitiškas dainas, šoko tradicinius lietuvių liaudies šokius edukacinėje programoje „Žemaitiška vakaruška“, vaišinosi kastiniu su bulvėmis ir gardžia gira.
Kelionė baigėsi Stupkalnyje, kuriame pastatyta stupa – budistų sakralinis statinys relikvijoms saugoti. Apėję ratu šį neįprastą pastatą, palinkėję gėrio ir taikos visoms gyvoms būtybėms Žemėje, keliautojai gėrėjosi žaliuojančiu slėniu ir gėrė akimis artėjančios vasaros grožį.
Turininga kelionė išvykos dalyvius praturtino žiniomis apie Nemakščius ir Kražius, stiprino bendrystės jausmą ir žadino norą pažinti ir saugoti savo kraštą – Lietuvą.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė