Kraštiečių šventė „Čia namai tau šventi“

Lėšas projektui įgyvendinti skyrė
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministerija

Liepos 19 dieną Upytėje buvo daug šventiško šurmulio – Šv. Marijos Magdalenos atlaidai, Kraštiečių šventė, atnaujinto Upytės dvaro svirno pristatymas. Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdo projektą „Kraštiečių šventė“, kuriam skiriama valstybės parama pagal 2020 metų žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros skatinimo programos priemonę „Parama kaimo bendruomenėms“ ir siekia skatinti gyventojų kultūrinį aktyvumą, puoselėti Upytės krašto tradicijas, į veiklas įtraukti vaikus ir jaunimą.

                      Kaip ir kasmet, į Šv. Marijos Magdalenos atlaidus Upytės Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčioje susirinko ne tik čia gyvenantys žmonės, bet visi, kam brangus šis kraštas. Po Šv. Mišių ir bendros maldos prasidėjo Kraštiečių šventė – Upytės tradicinių amatų centre šventės dalyvius pasitiko tautiniais drabužiais pasipuošęs jaunimas ir linksma muzika. Sveikinimo žodžius tarė gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ pirmininkas Audrius Zalatoris ir Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis. Kunigas dr. Gediminas Jankūnas savo sveikinimą užbaigė daina – priedainis skambėjo ne tik susirinkusiųjų lūpose, bet ir širdyse. Grupės „Patruliai“ dainininkai Algirdas Radzevičius ir Juozas Butnorius savo skambiais balsais ir nuoširdžiu bendravimu sukūrė puikią koncertinę programą ir dovanojo neužmirštamą džiaugsmą.

Atnaujinto Upytės dvaro svirno pristatymas buvo lydimas Panevėžio folkloro ansamblio „Raskila“ muzikos. Pašventinus svirną ir perkirpus tradicinę juostelę, su įkurtuvėmis sveikino Seimo narė Guoda Burokienė. Viltį, kad svirnas tarnaus visoms rajono bendruomenėms, išreiškė Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos pirmininkė Odeta Baltramiejūnienė. Pasidžiaugę Kęstučio Virgilijaus Henriko Vaičiūno tapybos darbų paroda „Lietuva brangi“, žmonės dainavo ir suko ratelius, kalbino kaimynus, dairėsi po turgelį, kur kvepėjo namine duona, medumi, akį traukė rankų darbo kūriniai. Paragavę čia pat iškepto autentiško tradicinio šakočio, daugelis panoro jo įsigyti lauktuvėms. Vaikai uoliai minkė molį, stebėjo audimo staklėse gimstančias įvairiaspalves juostas, pūtė ir gainiojo muilo burbulus, suposi medinėmis sūpuoklėmis, važinėjo puošniu, arkliuko tempiamu vežimu. Krekenavos kultūros centro mėgėjų teatro „Avilys“ kolektyvas siūlė paragauti medaus pyrago ir kitų „smetoniškų“ gardėsių, atsigaivinti vandeniu su citrina ir mėtomis. Upytės bendruomenės moterys vaišino vaisių sriuba ir ant laužo verdamu troškiniu. Fotografai stengėsi įamžinti įsimintinos šventės akimirkas. Vakare, jau sutemus, nušvito ekranas – kino centras „Garsas“ užbaigė šventinę dieną filmu po atviru dangumi „Grąžinti nepriklausomybę“.

Svarbiausia vidurvasario šventė, suskambusi nuostabiais muzikos garsais ir pasipuošusi nuoširdžiomis šypsenomis, tarsi bėganti upė išplukdė į paviršių šiltus jausmus, kurie nuspalvina mūsų gyvenimus gražiausiomis spalvomis.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė