Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis pajūryje

Ankstų birželio 8 d. rytą daugiau nei pusšimtis Panevėžio r. bendruomenių sąjungos narių išvyko į Karklėje vykusį Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydį, kuriame dalyvavo apie 1000 žmonių iš daugiau kaip 1000 bendruomenių.

Įsirengę kiemelius, bendruomeniečiai dalyvavo šventinėje eisenoje, pajūryje plazdėjo nešamos vėliavos, skambėjo skardus juokas. Susirinkusius pasveikino Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Virginija Šetkienė, Seimo narė Guoda Burokienė, europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Jūratė Žilinskienė, sėkmės linkėjo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas ir Šakių rajono meras Edgaras Pylipaitis.

Erdvioje palapinėje įrengtoje diskusijų kavinėje buvo gvildenamos bendruomenėms ir šiam laikotarpiui aktualios problemos: kaip įtraukti jaunimą į bendruomeninę veiklą, kaip mažinti socialinę atskirtį, buvo kalbama apie Lietuvos Respublikos Bendruomeninių organizacijų plėtros įstatymus ir su jų įgyvendinimu susijusias problemas, daug dėmesio buvo skiriama trumposioms maisto grandinėms, sveikesnio, natūralesnio maisto tiekimui.

Bendruomeniečiai lankė kiemelius, dalyvavo amatininkų dirbtuvėlėse, edukaciniuose užsiėmimuose, įsėdę į automobilį išbandė automobilių saugos diržų efekto bei transporto priemonės virtimą. Etnožaidynėse-varžytuvėse „Stiprūs, greiti ir gražūs“ Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda iškovojo antrąją vietą, o Druskininkų savivaldybės kiemelyje organizuotame mini golfo turnyre  jaunuoliai iš Sodelių ir Uliūnų kaimų iškovojo pirmąją vietą ir šventė pergalę. Jaunimo kolektyvų ir atlikėjų koncerte „Bendruomenių deimančiukai“ plojimais palaikė savo kraštiečius. Suko šokio ratelius koncertuojant Lietuvos mažųjų kultūros sostinių kolektyvams ir grupei „16 hercų“. Dienai baigiantis dalyvavo saugaus eismo akcijoje „Saugi bendruomenė – saugi Lietuva“.

Kitos dienos rytą pasimankštinę pajūryje, kupini naujų idėjų ir jėgų, sąskrydžio dalyviai išsiskirstė namo, su viltimi, kad kol kaimas dainuos ir šoks, tol bus gyva Lietuva.

Odeta Baltramiejūnienė