Pažinkime ir džiaukimės kartu

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdo Panevėžio rajono finansuojamą projektą „Pažinkime kartu“, kuriuo siekiama patenkinti bendravimo poreikius ir padėti asmeniui tapti aktyviu bendruomenės nariu.

Rugsėjo 29 dieną upytiečiai išsirengė į Žemaitiją. Kleganti kompanija pasižvalgė po septynių kalvų miestą Telšius ir sustojo prie Žemaičių muziejaus „Alka“, kuris atskleidė savitą šio krašto istoriją, supažindino su gamta, žmonių buitimi ir turtinga meno kūrinių kolekcija. Akmens amžiaus papuošalai, indai, ginklai, senoviniai pinigai ir rankraščiai, ypač vertingos profesionaliosios tapybos, grafikos, skulptūros, taikomosios dailės kolekcijos traukte traukė akį. Padėkoję gidei, porai valandų prikausčiusiai dėmesį, stabtelėjome pietų. Senieji žemaičių patiekalai – kastinys su bulvėmis ir kanapių druska, cibulynės šaltsriubė su kepta ant žarijų silke, bulvių košė su spirgučiais ir raugintais agurkais nukėlė į praeitį ir supažindino su šio etnografinio regiono kulinariniu paveldu.

Plungės dvaro sodyboje – vienoje gražiausių XIX a. Lietuvos architektūros paminklų, įsikūręs Žemaičių dailės muziejus. Pasigrožėję meno kūriniais išpuoštomis rūmų sienomis, nuo Oginskio laikų išlikusiu parketu, įspūdingais šviestuvais, interjero lipdiniais, klausėmės istorikės pasakojimo apie įvairių laikmečių dvaro savininkus, Mykolą Oginskį ir šios giminės meilę muzikai, menui, žirgams.

Gera nuotaika ir kartu išgyventas pažinimo džiaugsmas suartino žmones ir padėjo pasijusti laimingos bendruomenės dalimi.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė