Pėsčiųjų žygis Šuojos pakrantėmis

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdo Sporto rėmimo fondo lėšomis finansuojamą projektą „Kartu mes stipresni“, kurį remia ir Panevėžio rajono savivaldybė.

Bendradarbiaudami su Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuru, birželio 5 dieną grupė įvairaus amžiaus žmonių išsirengė į pėsčiųjų žygį, kurio tikslas – išmokti vaikščioti su šiaurietiško ėjimo lazdomis. Liberiškio dvaro sodyboje startavę žygeiviai Šuojos pakrantėmis keliavo 10 kilometrų – daugeliui iškart patiko šiaurietiškas ėjimas, kuriam nėra apribojimų dėl amžiaus, svorio ar fizinio pasirengimo. Pasigrožėję Liberiškio tvenkinyje plaukiojančiomis gulbėmis, praėję Sidziūnų kaimo kapines, su keliais išlikusiais antkapiniais paminklais, 1938 metais statytą, dabar jau neveikiančią, Pranionių mokyklą, priėjo Nauradų kaimo galulaukėje gulintį akmenį. Tai gamtos paveldo objektas, pagal dydį ketvirtas ar penktas Lietuvoje. Pasiekę Bučių kaime XIX šimtmečio pabaigos palivarko nedegtų molio plytų svirną, žygio dalyviai žvyrkeliu nukeliavo iki Bučių ąžuolo. Apkabinę ir pasisėmę stiprybės iš šimtamečio galiūno, keliauninkai žingsniavo palei Pažibų tvenkinį, vorele perėjo siaurą liepų alėją, grožėjosi tvarkinga ir žydinčia gyvenviete. Žygis baigėsi Naudvario dvaro sodyboje  – garsaus inžinieriaus, tiltų statytojo Stanislovo Kerbedžio (1810–1899) gimtinėje, kurioje ir dabar saugomi 9 sodybos objektai.

Pirmas susitikimas po karantino sąlygų sušvelninimo ir mokymasis vaikščioti su šiaurietiškomis lazdomis suteikė džiugių akimirkų bendravimo ir veiklos pasiilgusiems aktyviems žmonėms. Bendruomenėje skatinti sportą ir sveiką gyvenseną labai svarbu ir šis žygis nebus paskutinis.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė