Kelionė į žvaigždžių ir gamtos karalystę

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ dalyvauja Kaimo bendruomenių, religinių bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų programoje, kurią finansuoja Panevėžio rajono savivaldybės administracija. Bendruomenė, vykdydama projektą „Pažinkime kartu 2020“, telkia įvairaus amžiaus bendruomenės narius, ugdo pozityvaus mąstymo įgūdžius ir suteikia galimybę prasmingai praleisti laisvalaikį.

Saulėtą ir šiltai rudenišką rugsėjo 27-ąją upytiečiai išsiruošė į kelionę po miškų ir ežerų kraštą, žvaigždžių pažinimo vietą – Molėtus. Kelionė prasidėjo Etnokosmologijos muziejaus požeminėje galerijoje, kuri, anot gido, yra tarsi mitologinio medžio šaknys. Kylant aukštyn, einant iš vienos salės į kitą, susipažinome su kosminiu pasauliu – jo matavimu, kalendoriumi, astronomija, kosmonautika, nežemiškos gyvybės paieška, mūsų civilizacijos ateities galimybėmis. Pakilę į apžvalgos aikštelę gėrėjomės atsivėrusia miškų ir ežerų panorama.

Etnografinėje sodyboje ir dangaus šviesulių stebykloje, kuri įsikūrusi vaizdingoje Lenktinio ežero pakrantėje keliautojus pasitiko jos vadovas bei įkūrėjas, etnoastronomas Jonas Vaiškūnas. Šeimininkas pasakojo, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, kaip atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai, supažindino su senovės baltų Zodiako ženklais.

Kelionę tęsėme Balninkų stiklo muziejuje ir paveikslų galerijoje, kur eksponuojama XX–XXI a. sandūroje veikusių Lietuvoje stiklo fabrikų bei gamyklų pagaminti stiklo dirbiniai, XVII–XIX a. veikusių stiklo manufaktūrų stiklo dirbinių duženų ir ugniai atsparių medžiagų liekanos. Edukacinės programos „Aukštaičių valgiai – karalių stalui“ metu susipažinome su Rytų Aukštaitijos regiono kulinariniu paveldu.

Saulei leidžiantis, daug pamatę ir sužinoję, sotūs ir linksmi, grįžome į Upytę, kuri savaip nuostabi – su savo istorija, gamta ir žmonėmis.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ valdybos narė
Odeta Baltramiejūnienė