Forumas Trakuose – Lietuvos kultūros sotinėje 2020

Spalio 2–4 dienomis Trakuose vyko Lietuvos bendruomenių forumas „Trakai 2020”, kuriame dalyvavo ir gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ nariai. Forumo tikslas – stiprinti bendruomeniškumą, supažindinti su įvairiomis Lietuvos bendruomenių iniciatyvomis, dalintis patirtimi, ieškoti naujų bendradarbiavimo formų, skatinti seniūnų, seniūnaičių, vietos bendruomenių ir VVG bendradarbiavimą, aptarti bendruomeninių organizacijų plėtrą.

Pirmąjį vakarą Panevėžio rajono delegacija apsilankė Aukštadvario seniūnijos Bijūnų kaimo bendruomenėje, kurioje pirmininkė Inesa Židonytė ir daugiafunkcio centro direktorius Kęstutis Blaževičius pristatė vykdomas veiklas, papasakojo apie įdomų ir prasmingą bendruomenės gyvenimą.

Kitos dieną legendinėje Lietuvos valdovų rezidencijoje, Trakų Salos pilies kieme, vyko iškilmingas forumo atidarymas. Svečius sveikino Trakų rajono savivaldybės atstovai, smagiai nuteikė teatralizuota programa su grafu ir grafiene, širdies stygas virpino karaimų atstovės Julijos Karaliūnaitės dainos. Laiveliu plaukdami Galvės ežeru, keleiviai grožėjosi gamtovaizdžiu, didinga Trakų pilimi, Užutrakio grafo J.Tiškevičiaus rūmais ir mojo praplaukiantiems buriuotojams. Konferencijoje buvo diskutuojama apie vietos bendruomenių vaidmenį valstybėje, bendruomeninių organizacijų veiklos galimybes. Diskusijų metu dalyviai kėlė klausimus, kaip į bendruomenines veiklas įtraukti pasyvius, nusivylusius žmones, kaip stiprinti bendruomenių socialinį kapitalą. Kultūrinėje programoje pasirodė bendruomenių meno kolektyvai, vyko kūrybinės dirbtuvės, vaišių patiekalo konkursas. Eilėmis, muzika ir užburiančia vaidyba renginio dalyvius sužavėjo aktorius Giedrius Arbačiauskas.

Trečiąją ir paskutinę forumo dieną su gide Migle pasivaikščioję po Trakus ir aplankę įdomiausias vietas, forumo dalyviai susipažino su turtinga šio krašto ir nuo seno čia gyvenusių tautų istorija, paragavo karaimų ir totorių tautinės virtuvės patiekalų. Pasidalinę patirtimi, padiskutavę bendruomenėms rūpimais klausimais, puikiai praleidę laiką atsisveikino su rudenėjančiais Trakais – Lietuvos kultūros sostine 2020 – stipresni bendryste ir turtingesni idėjomis grįžo namo.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ valdybos
narė Odeta Baltramiejūnienė ir narė Jurgita Zalatorienė