Gimtine mano, tu – kasdienė duona stalo vidury

Panevėžio rajono gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdo nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo projektą „Kraštiečių šventė“, kuriam lėšas skyrė Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Panevėžio rajono savivaldybės finansuojamą vaikų vasaros užimtumo ir poilsio projektą „Būkime kartu 2021“, kuriais siekiama burti žmones, skatinti jų aktyvumą ir išlaikyti senąsias krašto tradicijas, įtraukti jaunus žmones į bendruomenines veiklas, ugdyti socialinius įgūdžius.
Kai vasara pasiekia patį brandumą, Upytės Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčioje nuo seno švenčiami Šv. Marijos Magdalenos atlaidai. Šiais metais Šv. mišias aukojo ilgai Upytėje kunigavęs monsinjoras Juozapas Antanavičius. Tautiniais drabužiais pasipuošęs jaunimas tikinčiųjų vardu įteikė atnašas – duoną, sūrį, medų. Po Mišių pasidalinti džiaugsmais ir rūpesčiais upytiečiai ir svečiai susirinko į Kraštiečių šventę Upytės tradicinių amatų centre. Bendruomenės pirmininkas Audrius Zalatoris pasveikino visus, padėkojo bendruomeniečiams už pagalbą organizuojant renginį, verdamą gardų troškinį ir tradicinę saldžią sriubą.
Į tėvų gimtinę atvyko Danguolė Belazaraitė, kurios tėvas kompozitorius Antanas Belazaras gimė ir augo šioje žemėje, kūrė muziką, mėgo tapyti, apie dešimt metų vargonavo Upytės bažnyčioje. Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos bendruomenei viešnia įteikė dovaną – tėvo tapybos darbus, kuriuos mokyklos direktorė Jurgita Zalatorienė pažadėjo deramai saugoti ir surengti parodas ne tik mokykloje, bet ir kitose erdvėse.
Upytės tradicinių amatų centro direktorė Aušra Sidorovienė pakvietė aplankyti Raguvos bendruomenės narių kūrybinių darbų parodą, dalyvauti edukacinėse Alės Deksnienės vilnos vėlimo, Irenos Onos Vilienės audimo, Romo Galiausko keramikos edukacinėse veiklose, įsigyti amatininkų ir vietinių gamintojų prekių.
Bendruomenė dalyvauja VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos organizuotame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“. Automobilių vairuotojams buvo užduodami klausimai apie saugų vairavimą ir už teisingus atsakymus įteikiamos šviesą atspindinčios priemonės. Vaikams buvo dovanojami atšvaitai ir primenama, kad juos būtina segėti einant keliu tamsiu paros metu.
Europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Jūratė Žilinskienė dėkojo bendruomenei už gražią iniciatyvą ir perdavė šilčiausius linkėjimus tikriesiems savo krašto šeimininkams.
Renginio vedančiosios Agnė ir Ieva Zalatorytės į sceną pakvietė du jaunus dainininkus Ovidijų Petrauską ir Liną Vaitkevičių, kurie pasivadino „Žemaitukais“. Nuo pat pirmų muzikos garsų energingi muzikantai emocijų vadeles perėmė į savo rankas ir skambiomis dainomis, puikiu sceniniu įvaizdžiu ir nuoširdžiu bendravimu užbūrė visus iki paskutinės koncerto minutės.
Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius padėkojo bendruomenei už smagią šventę, palinkėjo sėkmės ir padovanojo didžiulį šakotį. Bendruomenės pirmininkas Audrius Zalatoris kartu su nuoširdžiausia padėka Žemaitijos muzikantams įteikė vietinių gamintojų Audronės ir Albino Kisielių „Lauktuvių duoną“.
Šventė baigėsi, susirinkusieji neskubėjo namo, vaišinosi kraštiečio Rimo Želvio pasvalietiškomis lauktuvėmis, šnekučiavosi. Tikiu, kad daugelio žmonių pastangos sukurti gražią šventę ir kartu išgyventos bendrumo akimirkos sustiprino tikėjimą gėriu, kuris ateityje virs šviesiu prisiminimu – stiprinančiu, padedančiu įveikti kliūtis ir uždegančiu naujiems darbams.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė“ narė Jurgita Zalatorienė