Projektas „Aukime kartu”

Gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ vykdo Panevėžio rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Aukime kartu“, kuriuo siekiama geriau pažinti savo kraštą ir jo istoriją, puoselėti bendruomeniškumą.

Sumanymas išsaugoti senąsias fotografijas nedavė ramybės jau seniai. Smagu, kad keliolika Upytės ir aplinkinių kaimų gyventojų atvėrė savo šeimų albumus ir pasidalino išsaugotomis fotografijomis. Pasitarę su Panevėžio Kraštotyros muziejaus darbuotojais bendruomenės savanoriai parengė fotografijų albumą „Čia – mano kraštas“. Nuotraukose galima pamatyti praėjusiame šimtmetyje gyvenusius žmones, jų buitį, darbus, įrankius, drabužius, šventes ir tradicijas. Upytės tradicinių amatų centre vykusios šventės metu albumą pristatė bendruomenės narė, Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Dalia Greviškienė.

Rugsėjo 22 dieną upytiečiai aplankė Kėdainių pašonėje įsikūrusius Pelėdnagius. Seimui 2019-uosius paskelbus Vietovardžių metais, ši gyvenvietė pelnė gražiausio šalies vietovardžio titulą. Vaikščiodami po išpuoselėtą kaimą, keliautojai apžiūrėjo daugybę pelėdų skulptūrų, grožėjosi rudenėjančiais gėlynais. Delnu patrynę norus išpildantį akmenį, upytiečiai išsakė savo slapčiausias svajones. Pakviesti parungtyniauti ekskursijos dalyviai „perbrido” įsivaizduojamą pelkę, stojo į eiles ir žygiavo į kitą rungtį. Išbandyti komandinį darbą ir darniai kilnoti kojas teko „čiuožiant” slidėmis per žalią žolę. Išmokę stipriai įtempti lanką vyrai ir moterys toliausiai skraidino strėles. Šiltai sutikti bendruomenės namuose, bendruomeniečiai atsakinėjo į klausimus, susijusius su svarbiu kaimui paukščiu, pynė draugystės apyrankes, vėlė iš vilnos paveikslėlį, gėrė gilių kavą ir vaišinosi morkų pyragu.

Projekto veiklos padėjo atversti Upytės istorijos puslapį ir geriau pažinti savo kraštą, pasidžiaugti darbščiais žmonėmis, kuriančiais spalvingą gyvenimą savame kaime.

Gyventojų bendruomenės „Upytės žemė” narė Jurgita Zalatorienė